Tvorba marketingové strategie pomocí STCD framework modelu

Michaela Fojtíčková, 28. 5. 2023

V moderním marketingu je nejdůležitější navázat vztah se zákazníkem a prohloubit ho. Framework See-Think-Do-Care je skvělým nástrojem, jak toho docílit. Proto jej využívají značky po celém světě. V článku se dozvíte, co tento rámec představuje a jak s ním pracovat. 

Co je framework STDC?

STDC představuje schéma cesty rozhodovacího procesu zákazníka. Umožní vám podívat se na vaši značku z jeho perspektivy. Pracuje se 4 nákupními fázemi – See, Think, Do, Care. Aby vaše marketingová strategie byla dlouhodobě úspěšná, neměli byste zapomenout ani na jednu z nich. 

Framework vám pomůže zamyslet se nad důležitými otázkami: Jaký chcete v potenciálním zákazníkovi vyvolat pocit, když poprvé uvidí vaši značku? Co mu poskytnete, aby více přemýšlel o nákupu u vás? Jak ho k akci přimějete? Jak se o něj následně postaráte, aby se stal pravidelným zákazníkem a doporučoval vás? 

1. Fáze SEE – vzbuďte zájem

V rámci první fáze SEE (vidět) budujete povědomí o své značce. Chcete oslovit co nejvíce potenciálních zákazníků. Patří sem lidé, které by váš produkt (služba) mohl zajímat, ale zatím o něm neslyšeli nebo neměli potřebu jej nakoupit (poptat). Vaším úkolem je být vidět a zaujmout. Lidé se tak o vás dozví, mohou vás začít sledovat a nakonec se stát vašimi zákazníky. 

Dříve se ke zvyšování povědomí o značce využívaly hlavně televize, rádio či billboardy. Dnes je důležité nakombinovat klasické komunikační kanály s dalšími napříč internetem – videoreklamy na Youtube, sociální sítě, firemní blog, částečně PPC kampaně i SEO. 

V této fázi můžete zaujmout například zajímavým Branding bannerem na populárním webu (grafický formát, který obklopuje obsah celé stránky) nebo zábavnou youtube reklamou.  

2. Fáze THINK – přilákejte 

Ve fázi THINK (myslet) o vás potenciální zákazník už ví a více přemýšlí o nákupu vašeho produktu či služby. Vyhledává si informace z různých zdrojů. Zjišťuje, jak s produkty byli spokojeni ostatní lidé. V této chvíli je jednodušší na potenciálního zákazníka zacílit reklamu a přilákat ho. Potřebujete mu říct, proč by si měl vybrat právě vás. Ukažte svou odbornost a snažte se mu poradit. V rámci sociálních sítí můžete sdílet rady a tipy týkající se oboru. Užitečné jsou pozitivní recenze na vaši firmu, podle kterých se zákazníci často rozhodují.

Výborným způsobem komunikace ve fázi THINK jsou firemní blogy, kde se snažíte lidem poradit, jaké řešení je pro ně nejlepší. Prodáváte například sportovní oblečení? Odpovězte návštěvníkům svého blogu na otázky, které je mohou zajímat – například rozdíly mezi používanými materiály, jejich výhody a nevýhody. Budujete tak v lidech obraz vás jako profesionála v oboru. 

3. Fáze DO – přesvědčte k nákupu

Ve fázi DO (dělat) je vaším cílem konverze (vykonání požadované akce – například nákupu). Zákazník už ví, že chce produkt nakoupit, ale zatím si není jistý u koho. Na řadu přichází porovnávání zboží i prodejců mezi sebou – jejich cena, kvalita, dostupnost a recenze. Proto zákazníkovi rozhodování co nejvíce usnadněte. Přesvědčte ho, že udělá nejlépe, když nakoupí právě u vás. Mějte jednoduchý a přehledný e-shop. Vylaďte své zbožové feedy pro zbožové srovnávače, aby měl maximum informací.

Inzerenti často přikládají fázi DO největší význam a rovnou cílí na lidi, kteří už chtějí nakoupit. Zapomínají ale na budování vlastní značky – fáze SEE. Skvělým příkladem je Alza. Tento známý internetový obchod se díky svým reklamám dostal hluboko do povědomí lidí – budování značky ve fázi SEE. Proto když chtějí lidé nakoupit, jdou v prvé řadě na Alzu. 

4. Fáze CARE – postarejte se

Často opomíjená, ale velmi důležitá je 4. fáze CARE (péče). Zákazník musí být s nákupem spokojený, aby se k vám vracel a doporučoval vás dalším lidem. Vaším cílem je získat loajálního zákazníka. Proto mu dejte najevo, že se o něj zajímáte a postarejte se o něj. Jak na to? 

Udělejte zákazníkovi radost. Potěšte ho malým dárkem k nákupu. Nabídněte mu slevu na další nákup, nebo mu na základě nakoupených produktů doporučte, co by se mu mohlo líbit. Personalizujte a k objednanému zboží přiložte krátký děkovný vzkaz. Dělejte zkrátka maličkosti, které v zákazníkovi zanechají pozitivní emoci. Výborně fungují i věrnostní programy, aplikace či zákaznické karty. 

Strategii správně vyhodnocujte

Máte marketingovou strategii, která vychází z frameworku STDC? Jak ji vyhodnocujete? Jedním z nástrojů, jak vaši strategii efektivně vyhodnotit pomocí dat, je Google Analytics. Ve fázi THINK můžete měřit například počet přečtení blogového článku. Ve fázi DO vás bude zajímat hlavně počet dokončených nákupů. Metrikou ve fázi CARE může být třeba využití poskytnuté slevy na další nákup. 

Nejste si jistí, jestli máte svou marketingovou strategii nastavenou správně? Nebo potřebujete pomoci s vytvořením nové? Neváhejte nás kontaktovat.

Článek pro vás připravil/a: Michaela Fojtíčková
Mohlo by vás zajímat:

Co je to chyba 404 a jak ji odstranit

Martina Malíková • 16. 2. 2024 • 
Advantage+ kampaně se staly za poslední rok nedílnou součástí téměř každého e-shopového reklamního účtu. Pokud máte s těmito kampaněmi zkušenosti, nebude pro vás novinkou, že Advantage+ často parazitují na remarketingových kampaních. Mohou ale remarketing zcela nahradit?
Přečíst článek

Co je to kampaň Royal Berl a jaké má v Google Ads využití

Michaela Fojtíčková • 25. 5. 2021 • 
Děláte reklamu v účtu Google Ads a narazili jste na strategii Royal Berl, ale nevíte přesně, o co jde? Sepsali jsme pár bodů, které vám s touto speciální kampaní pomůžou a vše vysvětlí.
Přečíst článek

Co jsou Spark Ads?

Martina Malíková • 13. 3. 2024 • 
Spark Ads je jeden z reklamních formátů, s kterým se můžete setkat na TikToku. Tento typ reklamy pracuje s již publikovanými příspěvky, ať už vašimi či od jiných tvůrců (s jejich autorizací). K dispozici je pro všechny reklamní účely. 
Přečíst článek
Všechny články
Agentura Foxy.cz s.r.o
Agentura Foxy.cz s.r.o.
Veselá 169/24
602 00 Brno
Kde nás najdete?
IČ: 06739792
DIČ: CZ06739792
Číslo účtu: 2401884475/2010
sp.zn. C 104000 vedená u Krajského soudu v Brně
arrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram