Co je to perex a proč je pro psaní textů důležitý

Martina Malíková, 22. 4. 2024

Pokud jste kdy četli novinový článek, blogový příspěvek nebo jiný druh textu, pravděpodobně jste narazili na krátký úvodní odstavec nazývaný perex. Perex je klíčovým prvkem při psaní textů a hraje důležitou roli v zaujetí čtenářů a představení hlavních myšlenek daného obsahu. V tomto článku si přiblížíme, co perex přesně znamená a proč je pro psaní textů nezbytný.

Co je to perex?

Perex je krátký úvodní odstavec, který představuje hlavní myšlenku textu a zaujímá čtenáře tak, aby je motivoval k dalšímu čtení. Jeho účelem je stručně a přesvědčivě shrnout téma či obsah textu a vzbudit zájem čtenáře. Perex by měl být dostatečně poutavý a informativní, aby přilákal pozornost, ale zároveň dostatečně stručný, aby neodhalil všechny podrobnosti obsahu.

Proč je perex důležitý?

  • Vzbuzuje zájem čtenáře: Perex je první věcí, kterou čtenář uvidí, a často rozhoduje o tom, zda se rozhodne pokračovat ve čtení či nikoli.
  • Shrnuje hlavní myšlenky: Perex by měl stručně shrnout hlavní myšlenky a téma textu, aby čtenář rychle pochopil, co bude hlavním obsahem
  • Přesvědčuje k dalšímu čtení: Správně napsaný perex může čtenáře přesvědčit, že text bude stát za jejich čas a že se dozví něco zajímavého nebo užitečného.
  • Optimalizuje SEO: Perex hraje důležitou roli v optimalizaci pro vyhledávače. Obsahuje klíčová slova a fráze, které pomáhají vyhledávačům porozumět obsahu textu a indexovat ho.
  • Udržuje pozornost: Dobrý perex udržuje pozornost čtenářů a vytváří zájem, což pomáhá snižovat míru odchodu čtenářů (tzv. bounce rate).

Shrnutí na závěr:

Perex je klíčovým prvkem psaní textů, který má zásadní vliv na to, jakým způsobem čtenáři vnímají a reagují na obsah. Správně napsaný perex může znamenat rozdíl mezi tím, zda čtenáři pokračují v čtení nebo zda odejdou. Je proto důležité věnovat perexu dostatečnou pozornost a investovat čas do jeho kvalitního zpracování.

Článek pro vás připravil/a: Martina Malíková
Není nic staršího než včerejší trendy z online marketingu. :) Postarám se, aby vaše kampaně udržely se sociálními sítěmi krok a hlavně, aby to dávalo smysl.
Mohlo by vás zajímat:

Jak vytvořit nejlepší newsletter - přinášíme šablonu, jak na to

Michaela Fojtíčková • 4. 6. 2023 • 
E-mailing je skvělý marketingový nástroj, který pomáhá budovat důvěryhodnost a osobitost vaší značky – pokud jej ovšem správně používáte. V tom horším případě pak e-mail skončí na internetovém smetišti. Jak vytvořit newsletter, na který se budou lidé těšit? Odpovědi najdete v článku.
Přečíst článek

Zvyšuje dynamický retargeting (DRTG) na Skliku CTR?

Michaela Fojtíčková • 19. 5. 2022 • 
Seznam tvrdí, že šablony mohou zvýšit CTR a vylepšit výkon dynamického retargetingu v Skliku. Opravdu to funguje? Rozhodli jsme se šablony pro dynamický retargeting otestovat u našich klientů. Vzhledem k tomu, že Sklik od října 2020 umožňuje sledovat statistiky pro jednotlivé DRTG šablony, jsme mohli i vyhodnotit výkon těch nejlepších.
Přečíst článek

7 tipů, jak zabezpečit firemní účet na Facebooku

Michaela Fojtíčková • 13. 5. 2021 • 
Víte, že nedostatečně zabezpečený firemní účet na Facebooku představuje nemalé riziko pro vaše podnikání? V dnešní době rostoucího počtu kybernetických útoků jsou sociální sítě jejich oblíbeným terčem. Útočníci mohou váš facebookový účet smazat, změnit přihlašovací údaje, případně spustit propagaci za nemalé peníze. Jak tomu všemu předejít? Sepsali jsme pro vás 7 našich tipů, jak si zabezpečit facebookový profil, včetně Business Manageru.
Přečíst článek
Všechny články
Agentura Foxy.cz s.r.o
Agentura Foxy.cz s.r.o.
Veselá 169/24
602 00 Brno
Kde nás najdete?
IČ: 06739792
DIČ: CZ06739792
Číslo účtu: 2401884475/2010
sp.zn. C 104000 vedená u Krajského soudu v Brně
arrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram